Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Τεχνικός εξοπλισμός βιολιού


Δεν είμαι γνώστης βιολιού, το βιολί όμως είναι ακουστικό όργανο και για την ηλεκτρονική  του υποστήριξη χρησιμοποιείται Ο ΙΔΙΟΣ εξοπλισμός όπως στην ακουστική κιθάρα , μπουζούκι….
Όταν λέμε ‘’Ακουστικά Όργανα’’ εννοούμε αυτά τα οποία ακούγονται χωρίς να χρειάζονται ενίσχυση. (πχ βιολί, ακουστική & κλασσική κιθάρα , φυσαρμόνικα ,Ντραμς, τρομπέτα…..)
Όταν στα παραπάνω όργανα θέλουμε να ενισχύσουμε τον ήχο τους τότε χρειαζόμαστε έναν ενισχυτή που να δίνει καθαρό τον ήχο τους χωρίς παραμόρφωση και εφφέ.  Αυτοί οι ενισχυτές λέγονται  Ενισχυτές Ακουστικών Οργάνων  (Acoustic Amps) ΕΔΩ :.
Η σύνδεση των οργάνων αυτών γίνεται με:
  • μικρόφωνα , 
  • μαγνήτες και 
  • πιεζοηλεκτρικούς αισθητήρες .
Αισθητήρες βιολιού:
  • Ένα βιολί μπορεί να έχει από τη μάνα του ηλεκτρονικό σύστημα (συνήθως piezo/ κρύσταλλο) 
  • ή αν δεν έχει, μπορείς να τοποθετήσεις εσύ κάψα σε στυλ βεντούζας (πχ ΕΔΩ
  • ή κάψα αυτοκόλλητη (πχ ΕΔΩ: ) ευκόλως τοποθετούμενη και αποσπώμενη χωρίς να αφήνει ίχνη 







ή κάψα με clip
ή κάψα στον ''καβαλάρη''












  • ή κάψα mic με κλιπ

Ένα τέτοιο Clip είναι το: VC4099 Clip for Violin
Ένα τέτοιο υπερκαδιοειδές πυκνωτικό mic πανάκριβο όμως (395,00 € ) δείτε εδώ:
  • Σπάνια θα βρείτε βιολί με αισθητήρα μαγνήτη (πχ ΕΔΩ :) 
·         Κάψα με προενισχυτή ή χωρίς προενισχυτή (preamp);
Με την κάψα (ανάλογα μάρκας) παίζεις και ακούγεσαι και χωρίς προενίσχυση. 
Μπορείς όμως για καλύτερη ποιότητα και για να βάλεις δικά σου χαρακτηριστικά στον ήχο να χρησιμοποιήσεις εξωτερικό προενισχυτή (όχι στο σώμα του βιολιού - πχ ΕΔΩ :). 
Ένα καλό αλλά ακριβό Violin piezo εδώ:
Στα ηλεκτρικά βιολιά:
  • σε άλλα υπάρχει μόνο η κάψα και δεν απαιτούν προενισχυτή (πχ ΕΔΩ : ) και 
  • άλλα απαιτούν προενισχυτή (πχ ΕΔΩ : )
 Ενισχυτές Βιολιού
Ισχύει κι εδώ ότι είπαμε στο άρθρο Γενικά για τους Audio ΕνισχυτέςΕΔΩ :
 Ακουστικοί Ενισχυτές
1η περίπτωση:
Τέτοιον ενισχυτή χρειάζεσαι αν θέλεις αυτόνομα να παίζεις σε μια ταβέρνα και γενικά σε μικρή αίθουσα λίγων ατόμων. Αυτοί οι ενισχυτές ( για όργανα ) έχουν 2 βαθμίδες.Πχ ΕΔΩ:

  • Τον προενισχυτή για την προενίσχυση του σήματος από  HiZ/Instrument level - επιλέγουμε clean/lead channel - (εκεί συνδέεται το βύσμα ‘’καρφί’’ του καλωδίου από το βιολί , κιθάρα, μπουζούκι..) ο οποίος ενισχύει το σήμα σε επίπεδο Line level ..επιλέγουμε clean/lead channel και
  • Τον τελικό ενισχυτή που ενισχύει το σήμα σε  Speaker Level (είναι στις υποδοχές που συνδέονται τα ηχεία)
  • ή χρησιμοποιούμε ασυρματική συσκευή - φυσικά με λίγο χαμηλότερη ποιότητα σε σχέση με καλωδίωση - (δείτε στο χρόνο 1:37 ....στο παρακάτω video)
                                        
 2η περίπτωση:
Αν παίζεις με μεγάλη ορχήστρα τότε απαιτείται ένας μεγάλος σε watts ενισχυτής ΡΑ (πχ ΕΔΩ : ) ο οποίος είναι αυτόνομο κομμάτι στο οποίο συνδέεται κονσόλα (πχ ΕΔΩ : )και από τον οποίο, σε speaker level, οδηγούνται τα παθητικά ηχεία (πχ ΕΔΩ J.
Με το βιολί σου, αν παίξεις σε τέτοιο συγκρότημα απλά θα συνδέσεις το βύσμα ‘’καρφί’’ του καλωδίου του αισθητήρα (της κάψας) του βιολιού σου σε μια είσοδο της κοινής κονσόλας. Αν δεν ακούγεσαι καλά ή καλύπτεσαι από άλλα όργανα απαιτείται ή εξωτερικός προενισχυτής ή κατά τη γνώμη μου καλύτερα ένα active  DI box . Με το DI box έχεις τη δυνατότητα να συνδέεσαι ταυτόχρονα και στην κονσόλα του ΡΑ αλλά και σε Monitor δικό σου επί του πάλκου ή σε κουρδιστήρι. Ένα ακριβό αλλά πολύ καλό active DI εδώ: Στη φωτογραφία ένα πιο φτηνό active DI αλλά χωρίς δυνατότητες Gain Control , eq...

 3η περίπτωση:
(Η ίδια φιλοσοφίας με την 2η περίπτωση) αλλά για μικρά σχήματα (Μικρά Συστήματα PA) δείτε ΕΔΩ:

4η περίπτωση:
Όλοι οι ενισχυτές κιθάρας (στο Clean Channel) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση ακουστικής κιθάρας(φυσικά και ηλεκτρικής , όμως στο Lead Channel) , βιολιού , μπουζουκιού , ……
 5η περίπτωση:
 Με ελάχιστα χρήματα (το δικό μου Layout) για υπαίθριες εκδηλώσεις , για παρέα σε σπίτια και ταβέρνες , όπου ανάλογα του ενισχυτή θα έχεις και την αντίστοιχη ένταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου