Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Αισθητήρες και Ενισχυτές Βιολιού, Τσέλου..


Γενικά Αισθητήρες & Ενισχυτές Ακουστικών Μουσικών Οργάνων
Ας δούμε ένα παράδειγμα με ένα ακουστικό όργανο πχ το βιολί γι αυτούς που θέλουν έτσι μια απλή σφαιρική ενημέρωση:
Όταν λέμε ‘’Ακουστικά Όργανα’’ εννοούμε αυτά τα οποία ακούγονται χωρίς να χρειάζονται ενίσχυση. (πχ βιολί …..) .Όταν στα παραπάνω όργανα θέλουμε να ενισχύσουμε τον ήχο τους τότε χρειαζόμαστε έναν ενισχυτή που να δίνει καθαρό τον ήχο τους χωρίς παραμόρφωση και εφφέ.  Αυτοί οι ενισχυτές λέγονται  Ενισχυτές Ακουστικών Οργάνων  (Acoustic Amps).Η σύνδεση των οργάνων αυτών γίνεται με μικρόφωνα , μαγνήτες και πιεζοηλεκτρικούς αισθητήρες .

Αισθητήρας:
Δηλαδή ένα βιολί που έχει από τη μάνα του ηλεκτρονικό σύστημα (συνήθως piezo κρύσταλλο) ή αν δεν έχει μπορείς να τοποθετήσεις εσύ κάψα σε στυλ βεντούζας (πχ ΕΔΩJ ή κάψα αυτοκόλλητη (πχ ΕΔΩ: ) ευκόλως τοποθετούμενη και αποσπώμενη χωρίς να αφήνει ίχνη ή κάψα με κλιπ (πχ ΕΔΩ : ). Σπάνια θα βρείτε και με αισθητήρα μαγνήτη (πχ ΕΔΩ :) , όπως και με κάψα μικροφώνου (πχ ΕΔΩ :)
Κάψα με προενισχυτή ή χωρίς προενισχυτή (preamp) ;

Με την κάψα (ανάλογα μάρκας) παίζεις και ακούγεσαι χωρίς προενίσχυση. Μπορείς όμως για καλύτερη ποιότητα και για να βάλεις δικά σου χαρακτηριστικά στον ήχο να χρησιμοποιήσεις εξωτερικό προενισχυτή (όχι στο σώμα του βιολιού - πχ ΕΔΩ :). Στα ηλεκτρικά βιολιά σε άλλα υπάρχει μόνο η κάψα και δεν απαιτούν προενισχυτή (πχ ΕΔΩ :) και άλλα με προενισχυτή (πχ ΕΔΩ : )

Ενισχυτές Βιολιού -Ακουστικοί Ενισχυτές
1η περίπτωση:
Πχ ΕΔΩ: Τέτοιον ενισχυτή χρειάζεσαι αν θέλεις αυτόνομα να παίζεις σε μια ταβέρνα και γενικά μικρή αίθουσα . Αυτοί οι ενισχυτές ( για όργανα ) έχουν 2 βαθμίδες.
Τον προενισχυτή για την προενίσχυση του σήματος από  HiZ/Instrument level (εκεί συνδέεται το βύσμα ‘’καρφί’’ του καλωδίου από το βιολί , κιθάρα, μπουζούκι..) και κάνει το σήμα Line level και
Τον τελικό ενισχυτή που ενισχύει το σήμα σε  Speaker Level (είναι οι υποδοχές που συνδέονται τα ηχεία)

2η περίπτωση:
Αν παίζεις με μεγάλη ορχήστρα τότε απαιτείται ένας μεγάλος σε watt ενισχυτής ΡΑ (πχ ΕΔΩ : ) ο οποίος είναι αυτόνομο κομμάτι στο οποίο συνδέεται αυτόνομη  κονσόλα (πχ ΕΔΩ : )και από τον οποίο, σε speaker level, οδηγούνται τα αυτόνομα ηχεία (πχ ΕΔΩ J.
Εσύ θα συνδέσεις το βύσμα της κάψας του βιολιού σου σε μια είσοδο της κοινής κονσόλας.

3η περίπτωση:
(Η ίδια φιλοσοφίας με την 2η περίπτωση) αλλά για μικρά σχήματα (Μικρά Συστήματα PA) δείτε ΕΔΩ:

4η περίπτωση:
Όλοι οι ενισχυτές κιθάρας (στο Clean Channel) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση ακουστικής κιθάρας (φυσικά και ηλεκτρικής στο Clean αλλά κυρίως όμως στο Lead Channel) , βιολιού , μπουζουκιού……

5η περίπτωση:

Με ελάχιστα χρήματα (το δικό μου Layout) για υπαίθριες εκδηλώσεις , παρέα σε σπίτια και ταβέρνες όπου ανάλογα του ενισχυτή θα έχεις και την αντίστοιχη ένταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου