Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Σύγκριση Μικροφώνων: Dymamic , Condenser, Ribbon, USB

Για πλήρη ενημέρωση και με τεχνικούς όρους δείτε τα άρθρα :
‘’ Όλα τα Μικρόφωνα (περιγραφή)’’ :  ΕΔΩ :

‘’ Χαρακτηριστικά Μικροφώνων ‘’ : ΕΔΩ :



  •  είτε η κονσόλα σου (που κατά 99% θα έχει τέτοια Phantom Power )
                                  
  •  είτε Sound Card του PC ή Laptop ή άλλου Interface – πχ προενισχυτής (αυτά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι διαθέτουν υποδοχή για phantom power). Sound Card με phantom power είναι πχ η: Tascam US-122
                                        



Λέω ‘’αληθινά’’ γιατί υπάρχουν και τα φτηνά electret πυκνωτικά που απαιτούν συνήθως 1,5 V  ( όπως το δικής μου κατασκευής για να χωράει στην παλάμη -  που δείχνω στο video μου ΕΔΩ :  ) και το οποίο διατίθεται συνήθως μαζί με την αγορά ενός PC.

                                          

Η πρόταση μου για αρχάριους και για οικιακές χωρίς πολλές απαιτήσεις  ηχογραφήσεις είναι:

·         Είτε electret πυκνωτικό (πάμφθηνο -  όχι όμως για απαιτητικές ηχογραφήσεις ) . Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας μουσικός παίζω όμως σε εκδηλώσεις live (χρησιμοποιώ για τη φυσαρμόνικα μου πυκνωτικό electret- 1,5 V μπαταρία (που το έφτιαξα εγώ με κάψα αξίας 2 ευρώ!!!). Όταν παίζω ταυτόχρονα κιθάρα και τραγουδώ τότε χρησιμοποιώ συνήθως δυναμικό (το Shure SV100 – γύρω στα 30 ευρώ). Δείτε το ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=y2Rtx1f3H8k


Δείτε τα για οικιακή ηχογράφηση στο Video μου : https://www.youtube.com/watch?v=mwe32rRA0dQ

·         είτε φτηνό USB (δυναμικό ή πυκνωτικό – Δείτε λεπτομέρειες Μικρόφωνα USB : ΕΔΩ :)πχ το C1-U   50 Ευρώ .

Η πρόταση μου για μουσικούς για απαιτητικές ηχογραφήσεις είναι:

·         USB mic ποιοτικό
Για ηχογράφηση κάποιας ποιότητας φωνής και μουσικών οργάνων αλλά και για ηχογράφηση σ’ οποιοδήποτε μέρος ( μέσω σύνδεσης με το iPod/iPad/iPhone και μετά στο σπίτι με σύνδεση USB στο laptop). Τέτοια καλά  πυκνωτικά USB είναι πχ τα:  MiC 96k Apogee   229$.
AKG C 451 B            350  ευρώ ,
Shure KSM109/SL  250 ευρώ  
SM81                        300 ευρώ
Θα επιμείνω ότι ξεκινώντας σαν αρχάριος ένα USB (αν πχ απ’ την αρχή διαλέξεις το ακριβό MiC 96k Apogee θα μείνεις πλήρως ευχαριστημένος).


  • Αν δεν θέλετε USB mic τότε να διαθέσετε λίγα περισσότερα χρήματα για να αγοράσετε εξωτερική sound card  έστω και φθηνή που όμως να διαθέτει phantom power και στο μέλλον να αγοράσετε ένα ‘’αληθινό πυκνωτικό’’.
  • Επίσης τα μικρόφωνα ribbon - είναι bidirectional που σημαίνει ότι συλλαμβάνουν ισοδύναμα τους ήχους από μπρος και από πίσω. Ιδανικά για ομιλία-τραγούδι- έγχορδα- πνευστά για ηχογραφήσεις Studio και LIVE εφαρμογές. Ναι μεν πολύ καλά αλλά πολύ ακριβά (πχ Shure KSM353  - 2.500 ευρώ) .
Φυσικά θα πρέπει για την τελειότητα να είναι και ο ενισχυτής και τα ηχεία τα κατάλληλα και θα πρέπει με πειραματισμούς να βρείτε τις σωστές ρυθμίσεις των συσκευών που θα είναι διαφορετικές από αίθουσα μικρή/μεγάλη , με ηχομόνωση , στο ύπαιθρο ….– αλλιώς απαιτείται ηχολήπτης/μουσικοτεχνολόγος/ηλεκτρονικός.

Η πλήρης κατανόηση όλων των τύπων απαιτεί τη γνώση τεχνικών όρων θα τις βρείτε στα links που δίνω στην αρχή του άρθρου.

                 2.   Δυναμικά μικρόφωνα

Τα δυναμικά μικρόφωνα δεν είναι ευαίσθητα (απαιτούν ή δυνατόν να είναι σχεδόν κολλημένα στα χείλη) γι αυτό είναι καλύτερα για την εγγραφή φωνής , ακουστικής κιθάρας σε μια κοντινή απόσταση… ακόμα και σε δωμάτιο χωρίς ηχομόνωση και ηχοαπορρόφηση.

Δυναμικό USB:

PDS-USB Microphone USB/XLR    55 ευρώ

 Η γρήγορη συνδεσιμότητα του USB, σας επιτρέπει να ηχογραφήσετε ψηφιακά τη φωνή σας , ενώ μπλοκάρει τον εξωτερικό θόρυβο . Το δυναμικό μικρόφωνο USB είναι επίσης καλό για χρήση στο skype ή με λογισμικό αναγνώρισης φωνής . Αν προμηθευτείτε και βάση στήριξης θα βοηθά να κρατήσει τη συσκευή σε ένα μέρος , έτσι ώστε η φωνή σας να ακούγεται καθαρή και σταθερή . Όμως, σε σχέση με τα πυκνωτικά, μόνο ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει το USB δυναμικό μικρόφωνο σε μια στιγμή . Αν θέλετε να μιλήσει κάποιος άλλος του το ‘’πασάρετε’’ και μετά το ξαναπαίρνετε .

ΟΛΑ τα USB μικρόφωνα τροφοδοτούνται από τη θύρα USB του PC.
Μπορείτε όμως να μετατρέψετε οποιοδήποτε μικρόφωνο condenser ή  dynamic σε USB με τη χρήση adaptor που να παρέχει την απαιτούμενη Phantom Power: O adaptor αυτός λέγεται XLR σε USB

(δεν έχω χρησιμοποιήσει τέτοιο adaptor αλλά σκοπεύω να παραγγείλω ). Κυκλοφορούν στην αγορά σε καλές τιμές πχ τα:
Δείτε έναν τέτοιο στο video  εδώ


Παρακάτω σας δίνω μια λίστα επιλογής ‘’κοινών’’ μικροφώνων :

Large-Diaphragm Condenser Microphone (LDC) :

Είναι μικρόφωνα με διάφραγμα 1 ίντσας ή μεγαλύτερα που συνήθως έχουν πολύ καλή απόκριση στις χαμηλές συχνότητες και χαμηλό self-noise. Κοινή χρήση σε φωνητικά σε studios και σε ακουστικά όργανα.

Παραδείγματα:


Small-Diaphragm Condenser Microphone (SDC)

Είναι συνήθως πολικού διαγράμματος cardioid και έχουν διάφραγμα μικρότερο της 1 ίντσας. Έχουν συνήθως καλή απόκριση συχνότητας και έχουν χρήση σε ακουστικά όργανα και ειδικά σε κύμβαλα , ακουστική κιθάρα και πιάνο..

Παραδείγματα:
AKG C 451 B  - 350  ευρώ
Shure KSM109/SL  250 ευρώ

Dynamic Instrument Microphone

Αν και έχουν flat απόκριση εν τούτοις παρουσιάζουν κάποια peak όταν χρησιμοποιούνται πολύ κοντά. Συχνά χρησιμοποιούνται στους ενισχυτές κιθάρας και σε ντραμς

Παραδείγματα:


Live-Vocal Microphone
Πολικού διαγράμματος unidirectional με σχήμα ‘χωνάκι παγωτού’  και μπορεί να είναι τύπου: condenser dynamic, ή ribbon

Παραδείγματα:


USB Microphone
Είναι ένα δυναμικό ή πυκνωτικό μικρόφωνο που έχει ενσωματωμένο προενισχυτή και μετατροπέα analog-to-digital.

Παραδείγματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου